Sidor

torsdag 16 januari 2014

S K Ä M S ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Skam till alla er!!!!
Ni som medvetet fuskat med vikter!
Nämner inga namn - men listan skulle kunna bli lång. Inte bara mer anonyma semesterfiskare utan också mer så kallade mer "kända" namn i fiskepress, redskapsbranch, guider etc etc...
Alla ni som medvetet skarvar vikter för att på något sätt skapa rubriker eller försöka köpa sig någon märkligt påfunden respekt. Vad ni inte förstår är att effekten blir det totalt motsatta.
Samtidigt som ni försöker förringa alla som kämpar i tid, engagemang och pengar för att fånga sin drömgädda. Den som försöker bestiga det viktmål som hägrar för den. Om det sen är 10 kg, 12 kg eller 15 kg... så är det stora gäddor som förtjänar den yttersta respekt.
Att försöka skarva vikter och påstå att en 7 kgs gädda väger 10 kg eller påstå att en 10 kgs väger 14 kg är lika illa som att ge sig in i idrotten och påstå på fullaste allvar inför andra att man hoppar 2,40 m i höjdhopp fast man egentligen "bara" hoppar 1,80 m.
Eller att påstå att man ofta klarar springa 100 m under 10 sekunder.
Illa är också att i många fall så accepterar fiskepress och media de påstådda vikterna utan ett uns av kritisk granskning. Även det är slappt och än värre illa om de dessutom vill använda det till mediets favör för mer uppmärksamhet.

I alla år så har det varit troll runt gäddan och dess vikter. Det är därför som vi i Sverige har ett så flummigt "svenskt rekord". Eftersom det hade fuskats så mycket i den övre listan.

Det svenska gäddrekordet är det mest prestigefyllda. En stor gädda slår högt i sportfiskevärlden. Mer än någon annan art.
Redan som liten matades man med myter om monstergäddor, gammelgäddor etc.... Gäddor som blev upp mot 2 meter. Gäddor som levde över hundra år osv....
Många okunniga hade bara två vikter på sin så kallade icke existerande våg - 10 kg och 20 kg.
Så många gånger man har hört om 20 kgs gäddor från okunniga.
Undrar då om de har hållt en tjugo kilos unge i famnen? Om de då vet hur mycket det verkligen är?

Pundvågar förlåtes det ofta om när man snällt försöker tillbaka visa en felaktig vikt. Kom igen - hur många använder sig av pundvågar?

NEJ!!! Ni får ingen respekt från oss! Ni respekterar inte de stora gäddor vi ärligt vägt och lagt ner eoner av tid och engagemang efter! Ni respekterar absolut inte oss!

Vi är också jäkligt trötta på alla dessa "danskuppfunna" otroliga vidvinkelbilder med framhållna fiskar för att de ska se groteska ut.
Ursäkta? - Har ni mindervärdeskomplex? Är inte fisken tillräckligt stor?
Jag lovar - Har ni en 15 kgs i famnen så ser den jävligt stor ut. Framhållen blir den patetisk.Alla ni som känner er träffade. Vi skakar bara på huvudet åt er......

2 kommentarer:

 1. tak for et godt og meget relevant inlæg.
  du har så ret! og hvad der er endnu være er at den nye generation af gedde fiskere tager med sig disse uheldige trends, for de gør hvad vi gør, og vi bør være et godt forbillede altid. både hvad omhandler overdrevent vægt og hvidvinkel foto men også af overdrevent tid brugt på at lave lang foto session som fisken helt sikkert ikke har godt af.
  jeg ser alt for mange side og fumle med fisken i 5,10,15 minuter for at få DET helt rigtige foto af fisken hvor den ser stor ud og agnen sider i kæften og lystfiskeren ser godt ud med den rigtige kasket på osv osv.

  jeg er ked af at høre at det heder "danskuppfunna". det er ikke noget jeg er stolt af som dansker.

  nøste skridt er så at vi bør kigge på hvordan vi fisker.
  her mener jeg at dørge fiskeri med mange stænger og agn bør forbydes for at passe bedre på den bestand af gedder som vi efterhånden er mange om at fiske på.
  der bliver hele tiden flere og flere fiskere og med den nemme adgang til viden via nette og ikke mindst teknologien(gps og ekkolod) bliver dygtigere og dygtigere.

  det er tid til at kigge på hvordan vi fisker.

  en stang pr mand. -også når man dørger.
  og ingen paravaner.


  rigtige mænd står med stangen i hånden!


  mvh og knæk og bræk
  sebastian trolle

  SvaraRadera
 2. Tummen upp för detta inlägget !!

  Tror jag vet vilken fisk som gav upphov till detta :-)
  Fler än ni som är trötta på alla id---ter som inte vet hur man väger en fisk.
  Upp med telefonen och filma så slipper man alla diskussioner.........
  Hoppas att jag själv en dag sitter med en korrekt vägd 15+ i famnen!
  Skitfiske!! Jörgen

  SvaraRadera