Sidor

söndag 1 december 2013

Hänt i veckan

Under veckan som gått har jag hunnit med tre pass och sinnesstämningen under dessa passen har minst sagt varierat.. Det började med ångestladdat psykbryt och avslutades med ett överraskande glädjeämne! Vi tar det från början..

Dag 1: Siktet är som vanligt inställt på grov gädda och platsen är således vald därefter. Dagen hade kunnat få en drömstart men istället blir det raka motsatsen. 
Är på plats tidigt denna morgon och hinner lägga ut ett bottenmete innan det börjat ljusna. Medan bottenmetet fiskar statiskt så fiskar jag ett flötmete mer aktivt och efter ett par drifter i bakvattnet ploppar flötet till och börjar därefter tungt vandra ut mot åfåran. Bättre läge att sätta ett mothugg än när fisken vandrar från dig får man inte! Sätter in ett benhårt mothugg och därefter tar det tvärstopp! Ett par tunga huvudskakningar visar att fisken förstått sitt misstag. Gör ytterligare ett mothugg för att vara säker på att krokarna sitter. Då släpper den massiva tyngden! Efter ett gäng väl valda ord strömmat ut ur min mun kontrollerar jag mitt tackel. 

Att missa en stor gädda på detta viset är otroligt ångestfullt. Vi lägger ner sjukt mycket tid på att försöka överlista stora gäddor och när det brister på en sådan här detalj så är psykbrytet inte långt ifrån. Det får bara inte hända!
5 minuter senare drar det iväg på mitt bottenmete. Gör omgående mothugg men får aldrig kontakt med fisken.. Resten av dagen blir händelselös.

Dag 2: Platsen har fått vila en dag och det var dags för revansch!! 10 timmar senare kan jag konstatera att så inte blev fallet..

Dag 3: I kombination med att jag inte hade några roliga betesfiskar kvar och att jag kände att jag verkligen behövde få känna lite spöböj valde jag ett "säkrare" kort. Ett vatten där jag visste att jag skulle få en del fisk i men där chansen till att landa en riktig sugga skulle vara väldigt liten. Inget slit med betesfisk och lite mindre slitsamt fiske kände lockande. 
Därför var det utan de så ofta skyhögt uppskruvade förväntningarna som jag sjösatte båten tidigt under morgonen. Plasttrolling stod på schemat och jag valde att köra två paravanspö samtidigt som jag tänkte diagonalfiska ett gummibete i båtens kölvatten. 
Väl ute så dröjde det inte många minuter innan ena paravanen signalerar hugg. Dock släpper fisken när jag ska häkta loss paravanen från linan. Inte långt efter nyper det till på gummibetet och jag landar dagens första fisk. En riktigt snygg lite rackare och med en trind mage som avslöjade att den frossat i sjöns läckerheter.


Djupet varierar mellan 6-7 meter och fiskar båda trollingbetena i mellanvattnet. En klassisk 15 cm:s Nils Master på ena sidan och på andra sitter en 16 cm:s Westins Platypus. Det är på den sistnämnda som nästa hugg kommer. Paravanen hugger bakåt och spöet kröker sig fint. Utlöser paravanen och börjar drilla hem fisken som inte känns så märkvärdig först. Tänker att det kan vara en gädda i trekilosklassen men när den närmar sig båten och fortfarande inte visat sig och bara står kvar på djupt vatten och stångar med huvudet går tankarna till gös. Hinner precis slå bort tanken när jag skymtar fisken genom vattnet. Det är en gös. Och en riktigt bra gös! Lite panik när inte håvskaftet är utfällt men det löser sig och jag säkrar fisken i håven. Stirrar ett tag ner i håven och bara ler. Vilken jävla gös!!! Helt osannolikt att jag ska dra på en drömgös under gäddtrolling i slutet av november!


Krokar loss fisken som klippt betet mitt på och sitter klockrent krokad på mittenkroken. Sen får hon vila i håven medan jag förbereder vägning. 
Väl på mattan så blir jag slående över höjden på gösen och när jag mäter längden till 88 cm börjar tankarna springa iväg. Med denna konditionen kan den väga vad som helst känns det som. Och mycket riktigt, jag blir inte besviken när jag avläser siffrorna på vågen! 

88 centimeter

8,020 kg

Känslan är svår att beskriva när hon viftar farväl med sin paddel och simmar ner mot djupet. 
Resten av dagen cruisar jag lugnt runt på sjön och tar ytterligare ett par gäddor och en mindre gös. Största gäddan för dagen inhalerar totalt mitt gummibete i ett sjungande hugg! 

97 cm och drygt 6 kg

/ Gustav
2 kommentarer:

  1. Så sjukt fin. Välförtjänt efter alla slitiga göspass utan riktig utdelning. Du borde kanske bra trolla gös Gutta; 2 över 8 är respekt!

    SvaraRadera
  2. Grattis till en superfisk!!!

    MVH

    Kalle

    SvaraRadera