Sidor

torsdag 5 juni 2014

Äventyr i de mörka skogarna

Under de första dagarna i maj gjorde jag, Henke och Suggan en tredagarssatsning. Målet var som vanligt inställt på stor gädda och vi hade förhoppningar om att komma i kontakt med fisk som hunnit äta upp sig ordentligt efter leken.

Förberedelserna var många och då vi skulle tälta två nätter i djupaste Småland gällde det att bunkra upp rejält med mat och förnödenheter så att vi skulle orka fiska effektivt under tre dagar. Som vanligt var den största ansträgningen fångande och förvaring av betesfisk. I samband med att vattentemperaturen börjar klättra uppåt blir det alltid svårare att hantera betesfisken. Dock hade vi fått tag i bra med beten i fin storlek och när Suggan på väg ner till fiskeplatsen fixade ett välkommet tillskott med fina braxen och sarv kändes allt klockrent!

På valborgmässoafton mötte jag upp hos Henke där det väntade en rejäl brasa och en härlig grillmiddag.
Tidigt morgonen därpå sätter vi riktning mot fiskeplatsen där vi ska möta upp Suggan. När vi anländer någon timme senare är Suggan i full gång med att tackla grejerna inför fisket trots att han som så många gånger förr bara sovit ett par timmar i bilen. Förväntansfulla sjösätter vi de lätta aluminiumbåtarna och efter strax efter kan vi glida ut på vattnet.
Under dagen fiskade vi i en pool som låg nedströms en fors. Fick ett gäng fiskar och de flest var skapliga men utan någon topp, största runt sju kg.

Gulasch på G!

Natten var kall, riktigt kall.. Ett par minusgrader gjorde att det kändes riktigt rått under natten och att gå upp när klockan ringde tidigt på morgonen var ingen höjdare. Huttrande packade vi ihop tältet och annan utrustning. Vi skulle under dagen fiska oss nedströms ån och till slut nå ett par pooler där vi skulle lägga krutet den resterande tiden.
Henke börjar dagen bra och landar en sexa omgående. Vi fiskar av ett par hålor och sträckor som känns heta, utan nämnvärt resultat, innan vi kommer fram till en rejäl fors som ska passeras. Med fullpackade aluminiumbåtar blir det en spännande forsränning där vi med hjärtat i halsgropen tillslut helskinnade och torra kan pusta ut nedanför forsen. Skrattande konstaterar vi att det gav en riktig kick!
Taggade börjar vi fiska av de ofiskade poolerna. Efter ett par timmar med endast ett par mindre fiskar närmar sig Henke och Suggan mig, som för stunden fiskar i samma båt. Jag ligger ankrad medan de andra kommer glidande med vars ett mete på släp samtidigt som de kastar. Börjar prata lite när plötsligt Henke märker att hans flöte är borta. Ordentlig mothugg och fast fisk! Fisken går tungt och vi kan konstatera att det är en bättre fisk. När fisken kommer upp invid båten blir det liv i den andra båten! Helvete, vilken fisk!! Håven, håven! Det är fan en 14-15 kilos fisk! Jag ligger ett tiotal meter därifrån och undrar om det är samma fisk vi ser. En bra fisk men sakta i backarna, grabbar :)
Fisken går i håven och det blir kramkalas och de exalterade herrarna tar sig in till land för att inspektera fisken närmare. Måttbandet visar 110 cm och vikten fastställs till 10,46 kg vilket får ses som en helt okej efterlekskondition.
Riktigt kul att se att en tiokilosfisk fortfarande ger en ordentlig adrenalinkick hos de gamla rutinerade rävarna :)Dagen går mot kväll utan något att rapportera. Även denna kväll är kall men en värmande brasa höjer stämningen rejält och ett gäng grillade kryddkorvar avnjuts innan whiskyn åker fram. Vi är eniga om att turer som denna borde göras oftare, vildmarkslivet ger en extra tjusning till fisket och det enda som saknas är den fjärde teammedlemmen.
Tredje och sista dagen inleds trögt och vi täcker mycket vatten utan vidare aktivitet. Vi varvar mellan de olika poolerna och vid lunchtid glider jag och Henke nedströms och in i den pool som ligger längst ner i systemet. Våra betesfiskar glider med strömmen samtidigt som vi bromsar upp båten med årorna när mitt flöte går under. Mothugget sitter och jag börjar pressa in en tung fisk! Gäddan går upp i ytan och simmar lugnt och majestätiskt förbi oss. Ser att det är en bra fisk men jag tror inte att den är på rätt sida sträcket när den glider i håven medan Henke bestämt tror den kliver över 10 kilo. På mattan mäter vi henne till 110 cm och vikten sätts till 10,26! Härligt att bli motbevisad i den frågan!När vi börjar fiska igen minns Henke att hans gädda hade en röd fläck på sidan och vi kan konstatera att det rör sig om samma fisk! Den hade dock simmat nedströms ca 3-400 meter och ställt sig i en annan pool! Intressant att se hur mycket de kan förflytta sig över en natt!
Fisken sätter punkt på ett grymt äventyr och vi lämnar nöjda vattnet.

/ Gustav

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar