Sidor

lördag 19 april 2014

Grym förleksgädda!

Ett par dagar in i april månad hade jag nästan gett upp fisket på romstinna förleksfiskar. Dock hade jag en plats kvar i mina tankar som jag ville testa och beslöt mig därför för att lägga ett sista pass innan gäddorna skulle lämnas för att sköta sitt lekbestyr ifred.

Efter att jag fiskat nån timme på platsen, som jag aldrig fiskat från innan, fick jag ett hugg på flötmetet och en olekt trekilosfisk kunde landas. Detta tände gnistan och bekräftade att det fortfarande gick att ta gäddor som inte lekt.
Fiskade statiskt med ett bottenmete och mer aktivt med ett flötmete. Efter en drift med flötmetet kunde jag konstatera att mörten var ordentligt stressad på en fläck. Ny drift över fläcken och ett klockrent stick och fisken går ut i strömmen. Nitar direkt och fast fisk, tung fisk! Visar sig vara en fin bit som var en liten munsbit från att kliva över strecket men en trevlig fisk och inte heller denna hade lekt.

9,9 kg 107 cm
Efter det nötte jag vidare på samma ställe under eftermiddagen men utan resultat. Testade därför ett annat bakvatten men inte heller det gav nåt resultat.. 
Bestämde mig för att ge det 20 minuter till innan jag skulle packa ihop och avsluta säsongen sista pass. Med en halvtaskig björkna gör jag ett sista halvhjärtat försök på platsen jag börjat fiska på. Ut med betet som sakta driver med den långsamma strömmen. Flötet hoppar till för att sedan dyka och jag kan se flötet vandra uppströms. Inte något drömscenario när gäddan går mot mig men då jag aldrig(!!) vill riskera att kroka min drömfisk djupt gör jag mothugg omgående och den sitter. Tuuuunggung!! Fiske håller sig djupt och passerar ett par meter framför mina fötter när den sakta simmar uppströms. Tiden går utan att jag får upp fisken till ytan och trots att den håller sig djupt lämnar den ett par rejäla virvlar i ytan. Jag sätter mer press och fisken kommer till slut upp och jag kan låta håvens trygga maskor omfamna fisken och jag pustar ut! Lätt en tia, kanske en tolva tänker jag medan jag förbereder matta, våg och måttband. En gädda i perfekt skrud ligger på min matta och jag blir smått förälskad! Ringer en kompis som är i närheten för att dela och föreviga fångsten av min näst största gädda. Den sätter pricken över i:et på en bra säsong och jag kan inte annat än att vara nöjd och glad över att få avsluta med en brutalt vacker fisk som denna på sista passet!

113 cm
13,180 kg
60 cm i omkrets
Kärlek
/ Gustav

2 kommentarer:

  1. Fan vilken trevlig blogg ni har grabbar, sällan jag orkar läsa vad som skrivs utan scrollar bara till bilderna, det ni skriver är läsvärt! Grattis till ett trevligt vårfiske! / viktor dehner

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillar bloggen Viktor! Skitfiske på dej! / Gustav

    SvaraRadera