Sidor

torsdag 12 september 2013

Myter och fusk om stora gäddor

Det har vid flera tillfällen i år dykt upp uppenbart felaktiga uppgifter om stora gäddor. Problemet är ingalunda nytt och varje år kommer några nya fall fram. Det har diskuterats på exempelvis Fisheco och även här har vi kommenterat några uppenbart konstiga fångster. Tröttsamt och tråkigt för alla seriösa fiskare som vet hur fruktansvärt svårt det är att fånga gäddor över reggvikt. Meriterande och oerhört roliga fångster på 12-13 kilos fiskar tappar i värde och föringas när den ena 18-30 kilos gäddan efter den andra dyker upp. Nedan visas det tråkiga genomslaget sådana dylika bluffgäddor kan få. Mer än en fiskare har jag hört berätta om en ryktad 31,5 kilos gädda från Ljusterö och d
å ter sig ju plötsligt en nästan ouppnåelig 20 kilosfisk som en baby i jämförelse. Som synes dementerades den uppenbara fuskbluffen men ändå lever fisken kvar i folks medvetande. En annan skröna är Åke Franks uppgivna 19,3 kilos gädda från Lödde 1979 som helt uppenbart utifrån bilden och fångsttidpunkten omöjligen kan stämma. En utmattad urlekt majgädda som inte är i närheten av den storlek som angivits men ändå har fisken levt kvar som en monstergädda i historien. Dessvärre har jag inte det gamla FJ numret här men jag ska plocka fram bilden vid tillfälle.
Svenskt fiske 6/78- Längden 110cm att notera och att en ingenjör fångat den...
Ojdå, den var visst inte riktigt sannolik...men ändå lever historien kvar...

Referensbild för att visa att en stor gädda ser enorm ut på bild och denna väger ändå "bara" 14 kilo..Klassisk gäddmytsbild...

En sak kan jag iaf lova och det är att jag aldrig kommer ge upp jakten på den ultimata "Stale-gäddan" och får jag den kommer det inte finnas några tvivel på storlek och dokumentation.
Slutligen lite gäddpoesi..

2 kommentarer:

 1. Påsk 2013 i Göta älv var en riktig parodi,en hel del tillresta duktiga gäddfiskare räckte för att rykten om stora gäddor spreds på face/skvallerbook.Lite ex: Albin Shargi tog en 15 plussare,Min(Jarmo)kompis hade visst tagen en han med,nån hade hört talas om en 17 kilos som synat båtdurken.
  I själva verket var det så här:Albin Shargi var 50 mil från Göta älv dagen då ryktena sa att han fått den, mina kompisar hade en sjua på topp,inte femton,17 kilosarn har ingen sett eller hört mer om.
  Själv fick jag en 12,7 som denna helg inte verkade vara vatten värd bland alla femtonplussare. I efterhand var det den enda väldokumenterade 10 plussaren som fastnade på foto den helgen visade det sig.
  Frontade foton tagna med vidvinkel som läggs ut på facebook verkar få folk att tappa all sans och balans.
  Vill med detta säga till de som läser och känner sig träffade ang ryktesspridning om fantasifångster att bromsa upp lite..
  /Jarmo
  SvaraRadera
 2. Ja, det är märkligt och som vi båda kommenterat på Fisheco så måste det sluta bortförklaras med pundvågar etc. Stora gäddor och här räknar jag definitivt gäddor över 12kg ska ha den rättmätiga respekt de förtjänar. Det måste sluta daltas med uppenbara fuskare.

  SvaraRadera