Sidor

måndag 10 november 2014

Sammanfattning av några pass


Drog i slutet av september upp till gäddpolaren Mattias för ett gemensamt pelagiskt spinnpass under två dagar och för att köpa frontad elmotor av honom. Riptide 80 lbs. Segt fiske men underbara och trevliga dagar som ni kan läsa mer om på Mattias blogg http://pikewallis.hooked.no/2014/09/tva-dagars-gaddfiske-med-skaningenkalmarpagen-henrik-stale/I slutet av den andra dagen missade jag tyvärr ett hugg som jag grämer mig över än. Precis när Mattias uppspelt säger att han har en meters fisk efter smäller det till långt ut i mitt kast. Kör en moddad Hell-tail med nya dubbla owner 3or och smäller till ett bra mothugg. Svaret är stumt i frivattnet och det går kanske 10 sek utan att jag får in någon lina. Sen säger jag de förbjudna orden- "förberedd håv, den här är bra" och i samma stund jag uttalat det så blir det sådär vakuumtomt det bara kan bli för en storgäddefiskare som precis missat ett bra hugg efter en evig tid i jakten på rätt fisk. Man sjunker liksom ner djupare i jorden än vad som är fysiskt möjligt...Nåväl nu är hon glömd när detta skrivs och jag längtar efter revansch. Nedan syn lite fina bilder från fisket och omgivningarna.


Bilen pajade dagarna innan Trippen så jag fick hyra en liten racer

Mattias i sin gäddracer
Grym fiskemaskinViktigt med riktig lunch långa sega dagar

Lite slappetrolling


Skönt vila ryggen
Gudomligt vacker läge och fin hemlogi


Glassebild men fisket var allt annat än glassigt. Tungt dunka gummi flera heldagar

Tungt höstpass som gav hes hals
Stack ut 20/10 med väderprognosen 3-6 m/s sv-vind och mulet men inget regn. På plats med båten konstaterade jag att jag glömt regnjackan men bestämde mig för att köra ändå.. Stort misstag. Dagen blev ett enda helvete där jag fick massa regn på mig, snärtade av en favvojerk som jag fick leta efter 20minuter, fick världens skatbo som tog ytterliggare 40 minuter att reda ut, höll på att blåsa på grund oräkneliga gånger pga vinden som möjligen någon gång bara var 6 m/s och lågvattnet, elmotorn slog i botten och höll på att lossna flera gånger från sitt fäste liksom stora motorn, ankarna fäste inte, osv osv. Många svordomar haglade och efteråt var jag hes av alla arga skrik. Hade en meteorolog visat sig där och då och frågat vad jag tyckte om vädret hade det varit det sista den gjort.. Vilken jävla kvasivetenskap. Kunde summera 12-14 gäddor med en topp kring 5-6 och en något större tappad. Outstanding var min röd-svarta favvojerk från Gäddgapet. En riktigt magnet på fisk.


Dock en tur som jag skulle mått bättre utan. Jaja, tid på kontot och någon erfarenhet rikare kanske? Regnjacka lär jag aldrig glömma igen.

Byte gjorde susen
Beslutsångest innan fisket var jag skulle ut. Högvatten för första gången på länge öppnade nya möjligheter och plötsligt lockade många platser. Bestämde mig till slut för att fiska gädda på ett ställe som brukar vara bra på hösten men där jag inte blött krokarna på länge. Var på plats strax efter sju. Såg fint ut inledningvis med krusad vattenyta och bra vattenstånd. Vattnet såg lite väl klart ut men det var bara att mata på kast och systematiskt fiska av ställena jag trodde skulle hålla fisk. Insåg dock ganska omgående att det skulle bli svårt idag. Få kontakter och inte såg jag mycket fisk flytta sig heller. Efter två timmar och bara ett par snipor började den lilla vinden som var avta och det gick mot vindstilla. Ginklart vatten, vindstilla och sol är som bekant ingen bra kombo.


Vis av gamla erfarenheter bestämde jag mig för att ge upp och göra en stor rockad så vid 10.30 bröt jag upp. Snabbt tillbaka till rampen, hem de 3-4 milen, av med alla gäddprylar, snabbt hafsa ihop abborregrejorna, greppa kastnät, åka och jaga betesfisk istället. Löjorna var tack och lov på plats och med ett kast var det löst. In i bilen igen och åka 6mil enkel resa till ån. Bottenmetespöna ute vid 13 och sen var det bara att hälla upp en kopp kaffe. Riktigt dött till en början men jag nötte på och tjurade där jag tidigare fått bra. Genom mycket aktivt fiske och ständiga omkast hoppades jag få igång abborrarna. Fick några ströfiskar fram till 15 men sen lossnade det rejält under en halvtimme och jag kunde summera ett tiotal borrar. Sista fisken hade rätt mått och ett glatt utrop hördes när den gled i håven. Dagen räddad. 49cm men lite mager krigare tyngde den vågen till 1660gram och jag kunde nöjt bryta och åka hemåt med ett belåtet flin.

Säkrad i håven, dagen räddad


49cm/1660gr
Mitt fiskerum snokar man INTE i..


1435gr från en senare dag vid ån


Fladdermus som räddades ur min regntunna
Vackert men svåra fh. 9 Nov. Vadfiske på menyn


Gratis öl är gott. Kom flytandes!
Duktig Saffran


 

1 kommentar:

  1. Fin rapport!
    Din gädda är på återväxt så du sparade väl dig till "rätt tillfälle" ;-)

    SvaraRadera