Sidor

onsdag 19 mars 2014

Blekingefiske!

Gårdagen spenderade jag och min vapendragare Patrik i Blekinges skärgård. Som vanligt var vi taggade till tänderna och under bilfärden eldades lågan givetvis upp än mer. Känslan var bra och väderprognosen visade för en gångs skull ett lovande gäddväder för skärgårdsfiske. Strax innan ankomst till rampen ringde Henke som också han var på väg till ett av Blekinges gäddhak. Han och välmeriterade Mattias Hermansson skulle även de utmana de vackra gäddorna som simmar i det bräckta vattnet. De hade valt ett annat område att fiska i men det var med en viss tävlingslystnad som vi önskade varandra skitfiske innan dagens fiske kunde ta vid.

Eftersom jag och Henke vid det senaste besöket blev totalt utfiskade av Anton "Ryssen" Tsvetkov och hans jiggar hade jag givetvis förberett ett gäng gummibeten inför dagens fiske.
Den utlovade vinden märkte vi inte av när vi begav oss ut till första fiskeplatsen. Näst intill stiltje var det när vi kom fram och påbörjade en sakta drift genom ett sund in till en vik. Med små korrigeringar med hjälp av elmotorn driftade vi längre in i viken. När det blev grundare åkte en shallowriggad jigg på och efter lite trixande med krokplaceringen fick jiggen en härlig gång. Tog inte många kast innan första fisken klev på och en lite huggperiod tog sin start. Blev en härlig start på dagen och 5 fiskar under först halvtimmen kändes bra och jag fick förtroende direkt för de förföriska gummibetena.


Vi blev lite konfunderade då en del gäddor hade sår och skador på sig. Kan solen och värmen vi hade under förra veckan satt igång leken? Dock hade en del fiskar med skador tydliga rombukar vilket satte ytterligare griller i huvudena på oss.. Gäddan på bilden var den största under morgonens huggperiod och var fet framtill men slank bak på kroppen och vi ställde oss frågan om gäddorna kanske avbrutit leken utan att ha tömt all rommen? 

Vidare mot nästa ställe som var en stor vik vi skulle lägga mycket tid i och fiska av noggrant. Fiskade först av ingången till viken men klart vatten och lä gjorde att vi ganska snabbt åkte längre in i viken i jakt på grumligare vatten. 
På lovartsidan hittade vi ett ställe som höll en del fisk och återigen visade jiggarna vägen. Patrik som mest körde med Big Bandit hade oftare följare och missade hugg medan gäddorna slukade mina jiggarna med hull och hår. Då vi mest var i kontakt med mindre fisk och framförallt hanar så valde vi att leta vidare. 
Suget i magen gjorde sig allt med påtagligt men då vi hittade ytterligare en spot med huggvillig fisk fick lunchen vänta ett slag. Ett gäng fiskar landades och samma fenomen utspelade sig. Fisken attackerade jerkbetena flera gånger utan att fastna medan jiggarna krokade fisken galant! 

Välbehövlig lunchpaus!
Med magarna fulla gav vi oss ut igen och fortsatte söka av den stora viken. Ett par ströfiskar kommer upp och någon missas innan vi kommer till en fin lång vasskant med härlig botten, dy och sand med inslag av tång och annan växtlighet. Precis efter att vi påtalat att man lika väl kan kasta utåt istället för in mot vasskanten lägger jag ett kast mot öppet vatten. Halvvägs in suger det till och det svarar bra i mothugget. Håven åker fram och fisken kan snabbt säkras i den stora gummihåven. Även denna fisken är påtagligt sladdrig baktill men har fin buk framtill. Vi mäter damen till 96 cm och väger henne till 7,2 kg. Dagen känns räddad med en fin fisk i båten och humöret höjs.
Strax efter i ett kast in mot vassen kliver nästa dam på! Jag ser snabbt att denna fisken är i betydligt bättre kondition och blir allt lite nervös att den ska kliva av men Patrik säkrar återigen fisken galant i håven. 98 cm och 8,2 kg! Börjar få lite känsla för gummibeten nu :)
Nöter på i området och hoppas vi kan hitta ett par fina fiskar till men huggen uteblir. Driftar av lite djupare vatten i anslutningen men även här går vi bom. Tiden rinner iväg och vi bestämmer oss för att göra ett sista försök i ett par vikar på vägen hemåt. Tyvärr blir det inte mer men vi kan summera 18 gäddor och två fina fiskar i topp. Jiggarna var betet för dagen och jag stod för 14 fiskar. Tror att det kan variera från dag till dag vilken metod/bete som fungerar bäst och mycket beror nog vilket humör eller hur aktiv gäddan är. En sak som är säker är dock att jag kommer alltid ha med ett gäng gummibeten numera när jag åker till Blekinge och jag tror även det kommer finnas några i Patriks betesboxar framöver :) Betena jag använde under dagen var gjorda av Skinnet Axelsson som vi i teamet hade fått för att testa och jag kan inte säga annat än att jag är väldigt nöjd med betena. Färgsättningen och gången tilltalade mig mycket!
Skinny Junior i sargat skick
I bilen på väg hemåt ringer jag till Henke för att höra hur deras dag slutade och berätta om mina fina gäddor. En glad Henrik svara att han ringer tillbaka strax, men berättar att något riktigt sjukt hände precis i skymningen!! 15-20 långa minuter hinner gå innan han ringer upp igen och många scenario om vad han fångat diskuteras mellan mig och Patrik! Och visst var det en riktig gris han lyckades landa i det sista ljuset!

Rapport kommer snart!

/ Gustav

2 kommentarer:

  1. En fågel viskade att "Henke-bus" landade en elva, right?! =)

    SvaraRadera
  2. Gädda #40 över 10kg för Stale då, eller? Tungt CV =)

    SvaraRadera