Sidor

måndag 9 april 2012

Galleriet har fyllts på!

Tystnad från en gäddfiskare kan betyda två saker, antingen att han fiskar eller att han fångat en stor fisk. Ibland betyder det båda delar men vi tar det från början.

Åkte ned för vårens sista drabbning innan leken. Av respekt för gäddorna fiskar jag bara fram till 5-10 april i Lödde-/Kävlingeån. Efter denna tidpunkt är normalt sett andelen utlekt fisk för hög. En utlekt fisk är för min personliga del inte en tillnärmelsevis lika stor utmaning att fånga, den väger flera kilo mindre än man önskar och den bör ostört få äta upp sig för att kunna komma tillbaka stor och stark. Fiskade 30/3-4/4, alltså 6 dagar med stenhårt fokus efter de största gäddorna. Tyvärr har säsongen i ån varit både kort och mycket svår. Is och kyla gjorde att fisket inte kom igång i ok förhållanden förrän runt 10e mars. Många dagar efter denna tidpunkt har helt förstörts av kraftiga vindar framförallt NV-vindar som är allt annat än önskvärda i ån. Det har varit många riktigt bistra och tuffa dagar på den vindpinade slättån. Flera gånger har jag ifrågasatt mitt omdöme och tänkt att alla de som tror att man kan hosta upp storgäddor ur ån skulle varit med sådana dagar. Få vatten kan innebära större påfrestningar på psyket och fiskar man ensam i ån kan man nästan bli lite halvtokig.

De dagar när vinden har varit alltför besvärande har jag försökt hitta lä längre upp i systemet men även om det är behagligare där så påverkar vinden ändå ån negativt med vattenstånd, möjlighet att drifta sina flöttackel bra etc. Värmen som kom snabbt mot slutet av mars gjorde dessutom att många gäddor rekordsnabbt började plaska i vassarna och bara vara intresserade av att gnugga sig mot varandra.

Så hur gick det då? Svaret är detta: Totalt 6 gäddor landade på dessa 6 dagar. 5 av dem var under 4 kg och således ointressanta för statistiken. Återstår gör en gädda som jag fångade på en stationär sträcka. Den gäddan var värd att vänta på och symboliserar  varför jag väljer att lägga tid i den svårfiskade ån. Hugget kom helt oväntat på ett bottenmete när det mörknat rejält och jag var på vippen att packa ihop mina grejor. Jag vet inte hur många gånger jag fiskat tills jag inte längre kunnat skönja mina spötoppar och resultatet har nästan undantagslöst varit att det inte gett någon extra fisk. Men samtidigt har jag känt att ju mer tid ett bete är i vattnet desto bättre och intalat mig själv att fortsätta. Nu i efterhand kan jag inte säga annat än att all den väntan med råge belönades genom den skymningsjägare som letade sig fram till min mört. Platsen hon togs på var väl inte osannolik men tämligen oväntad och som så många gånger förr var det tillfälligheter som gjorde att jag hamnade där. Efter en tung och nervös fight gick hon i håven och jag kunde chockat konstatera att jag åter fått en snabbdate med en tjockis. En oerhört välbyggd och stöddig fisk med en brutal rygg och ett elakt utseende. Inte framtjock, inte en ung tillväxtfisk utan en riktigt ärrad huligan med onda avsikter. 120 centimeter vårgädda som tyngde vågen till stadiga 16440 gram, blott ett drygt hekto från personbästa och in som nummer 5 i teamgalleriet!
Huligangädda på stadiga 16,44 kg.

15 kommentarer:

 1. Fy vilken fisk! Grattis, ångrar mig lite att man åkte hem

  SvaraRadera
 2. Grattis till en superfisk!
  Kul att din tuffa satsning bar frukt till slut. Snacka om att kämpa upp fisken.

  SvaraRadera
 3. Jag beundrar din insats & ditt resultat :)
  GRATTIS!!

  SvaraRadera
 4. 6st över 15kg!! Vore roligt och veta hur många som matchar det i vårt avlånga land??? =0)

  SvaraRadera
 5. Jättegrattis till en grym fisk !!!
  Djupt imponerad över hur du kämpar!!
  Tog inte lång tid att bli "omkörd" :-)
  Mvh Jörgen Lindell

  SvaraRadera
 6. Grattis till en grym gädda.Niklas ljungby

  SvaraRadera
 7. Stort grattis!!! en mycket fin fisk! Väl förtjänad!

  SvaraRadera
 8. Underbart. Stort grattis igen Stale. /Olof

  SvaraRadera
 9. Grattis Henrik. En vansinnig drömfångst. 2012

  SvaraRadera
 10. Ja, stort grattis till ytterligare en fantastisk gädda! /F. Palm.

  SvaraRadera
 11. Stort grattis till stor gädda ! Keep up the good work !

  / Brännis

  SvaraRadera
 12. Bra krigat, stort grattis!

  /matte

  SvaraRadera
 13. Du är otrolig Henrik!!!! Så satans värd det resultatet med den insats du gör. Grattis som fan

  SvaraRadera
 14. Hatten av! Eller gubbkepsen kanske! Grym fisk, du verkar göra seriösa tjuriga satsningar. Respekt!

  /Peter "Gösen" Nilsson

  SvaraRadera