Sidor

söndag 13 mars 2016

12+ på spinn

Den sista tiden har jag lagt en hel del tid på att jaga en tung fisk på spinn. Det har varit en del tuffa pass där kalla nätter med is som följd gjort fisket tufft och många gånger har jag fått lägga om planerna för att lyckas hitta fiskbart vatten.
Sista satsningen gjorde jag för en vecka sedan, tre dagar fiske var inplanerat och väderprognoserna visade för en gång skull lite mildare temperatur.
Första dagen fiskade jag själv, platsvalet var givet och jag kände jag hade bra läge att knipa några fina fiskar. Jag var sporrad av ett pass jag gjort några dagar tidigare, en seg dag avslutades med en riktigt fet sjukilosfisk och ytterligare 3 fiskar i minst samma kaliber som missades vid mothugget!
Övertygan om att jag skulle lyckas lokalisera fisken skiftades snart ut mot ett stort frågetecken om vart fisken höll hus. Det verkade som all fisk lämnat vikarna och jag fick snopet traila upp båten med en fet nolla i protokollet!
Planen fick göras om inför nästkommande dagar, då med sällskap av min trogen båtkamrat Jacob. När vi gled ut till första platsen var det under en helmulen himmel, dock inte så mörk och tung som den kan vara utan det var trots allt en bra ljus. Förhållandena kändes rätt och med vinden driftade vi ett fint område. Det dröjde inte länge förrän vi kunde konstatera att gäddorna verkade gilla vädret. Under de först 20-30 minuterna landade jag två fiskar kring 6,5 kg och ytterligare nån mindre.
Gårdagens surpass är glömt och fortsätter vidare i hopp om att hitta fler givande platser. Vi landar en hel del fisk under dagen och Jacob lyckas klippa en 4-5 kilos. Avsaknaden av större fisk får oss dock att återvända till dagens första ställe och lägga sista timmens fiske där.
Vi lägger båten i läge och påbörjar en drift i viken. Efter ett långt medvindskast har jag fiskat hem min skinny wolf till båten och låter den glida ut en sista gång innan jag ska göra ett nytt kast. Vattnet är ganska färgat och med det skymmande ljuset är sikten i vattnet dålig.
Från ingenstans öppnar sig en stor käft och klipper mitt bete på tvären! Reflexmässigt sätts mothugget samtidigt som jag skriker efter håven, Jacob som står vänd åt andra hållet förstår vad som hänt och släpper sitt spö och greppar håven. Gäddan rusar under båten men jag sätter press och lyckas vända fisken.  Hon kommer upp vid båtkanten skakandes på huvudet samtidigt som Jacob skopar in henne i håven!
Vi tittar förvånat på varandra och undrar vad som just hände, nere i håven ligger en fet gädda som säkert är lika förvånad som oss.

114,5 cm 12,6 kg

/ Gustav

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar