Sidor

onsdag 8 februari 2012

Ny heldag på isen

Collage över dagens fiske och Gustavs vackra 6-kilos gädda.
Uppgång redan klockan sex för att hinna hämta Gustav och min älskling Petras hund Saffran. Siktade på att vara ute vid 8.30 men pga lite strul med ispropp i reningsverket i mörttunnan så försvann en halvtimme. Nåväl, efter en kolesterolsänkande 1 kilometers promenad över snötäckt havsis så var vi äntligen framme och kunde inleda fisket. Klockan 9 var alla spön ute och vi koncentrerade dem till ett något djupare område med omkringliggande riktigt grunt vatten. Klockan 12 hade det inte hänt någonting trots att vi provat alla trick vi kunde komma på inklusive, hälla upp kaffe, läsa Svenska dagbladet och utträtta naturbehoven i skogen. Fiskade några spö statiskt medan vi flyttade runt de andra flitigare men helt utan utdelning. Vi bestämde oss för en rokad, flyttade 500 meter och gjorde upp en ny basecamp och spred ut spöna i spindelform. Måste se för jävla roligt ut från luften om man skulle se mönstret.

Grillen startades och mat inmundigades flitigt samtidigt som vi beklagade oss över de uteblivna huggen och började spekulera i orsakernas till detsamma. Då plötsligt plingar det till någonstans och till vår stora förvåning så har gustav hugg på det spö han trodde minst på. Det står bara ett par meter från en liten ö och fiskar så grunt att blyet mer eller mindre hänger i iskanten.Där har det stått utan stirr i en dryg timme men nu är det hugg! Snabb språngmarsch dit och Gustav höjer spöet för mothugg. Det svarar bra men Gustav säger att det nog bara är en trea när han ser en första skymt av fisken. Under drillningens gång höjs dock buden och efter lite stridigheter så kan han gällocksgreppa fisken. En mycket vacker fisk som räddar dagen, 93 cm och en bit över 6kg. 10 minuter senare är det dags igen och det är i samma hål som det hugger. Gustav tvekade att fiska samma hål igen men jag har många gånger tagit fisk på det sättet och övertalar honom. Denna gång är det en 3,5-4 kilos fisk som hittat fram och snabbt kan krokas av och beundras innan release. Bara några minuter senare signalerar mitt spö med en stor id på grunt vatten hugg och pulsen stiger. Lång språngmarsch igen då det är i motsatt benända av spindeln. Framme vid spöet vevar jag tajt och sätter in mothugget men möts inte av det kompakta motstånd jag hoppats. Istället kommer id och en 1,5 kilos gädda flygande ur hålet efter bara några sekunder.

Mer än denna extremt korta och intensiva huggperiod blir det inte denna dag. Sista timmen fiskar vi av en 3e plats närmre bilen och det känns inte speciellt hett men ironin är på topp och skratten ekar tätt. Nya tag på fredag och då hoppas jag att uttaget kan bli lite större för nu har jag sparat länge på ismetekontot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar